اصول پرچکاری با دست و دستگاه پرچ کن
پرچکاری_پرچکاری یکی از روش های اتصال دائم بوده و از آن به منظور اتصال ورقها،پروفیل ها و شمش ها به یکدیگر می توان استفاده کرد.وسیله ای که برای این منظور بکار می رود میخ پرچ نام داشته و از دو قسمت بدنه به سر تشکیل شده است.
فرم سر میخ پرچها بستگی به نوع کار داشته و معمولا آنها را به صورت سر نیم گرد و با سر خزینه می سازند.
بدنه میخ پرجها به فرم استوانه ای توپر و یا توخالی بوده و برای هدایت بهتر در داخل سوراخ ،قطر قسمت ابتدائی بدنه آنها را کمی کوچک تر از قطر قسمت انتائی در نظر می گیرند .قسمت دیگری که پس از پرجکاری به وجود می آیدسر اتصال یا سر قفل کننده میخ پرچ نام داشته و فرم آن به نوع کار بستگی دارد.
در پرچکاری فشرده شدن دو سر میخ پرچ ،باعث اتصال دو قطعه به یکدیگر شده و بدنه آن مانع از حرکت طولی آنها نسبت به هم می شود.به این ترتیب نیروی اصطکاکی که بین دو قطعه به وجود می آید و همچنین مقاومتی که بدنه میخ پرچ از خود نشان می دهد،اتصال مطمئنی را به وجود می آورد.
انواع میخ پرچها_میخ پرچ ها را برحسب نوع کار ،نوع اتصال و ضخامت قطعات اتصال فرمها و اندازه های گوناگونی می سازند.
الف_میخ پرچ هائی که قطر آنها تا10میلیمتر بوده و برای اتصال قطعات کم ضخامت به کار می روند .جنس این میخ پرچها را برحسب مورد استفاده ممکن است از فولاد نرم،مس،برنج،آلومینیوم انتخاب کنند.
ب_در ساختمان های فلزی و قطعاتی که دارای ضخامت بیشتری بوده و محل اتصال تحت تاثیر نیروی زیادی می باشد، از میخ پرچ هائی استفاده می کنند که قطر آنها از 10تا36میلیمتر بوده و برای ازدیاد سطح نشیمن آنها به منظور تامین نیروی اتصال و امکان آب بندی خوب ،سر آنها را کمی بزرگتر از میخ پرچ های گروه قبل انتخاب می کنند.
توجه_سر میخ پرج های دیگ سازی از سر میخ پرچ های ساختمانی فلزی نیز بزرگتر است .
میخ پرچ های فولادی تا قطر 9میلیمتر و همچنین پرچ های مسی و آلومینیومی را در حالت سرد میخ پرچ های فولادی ای که قطر آنها بیشتر از 9 میلیمتر بوده و یا وظیفه اتصال محکم و آب بندی را به عهده دارند در حالت گرم پرچکاری می کنند.
روش پرچکاری_برای داشتن یک اتصال مطمئن در پرچکاری ابتدا بایستی قطر میخ پرج ،قطر سوراخ اتصال و طول میخ پرچ را به نحوی انتخاب نمود که اتصال مورد نظر را به وجود آورد.
انتخاب قطر میخ پرچ به عوامل متعددی بستگی دارد که مهم ترین آنها ضخامت قطعات متصل شونده می باشد.و معمولا قطر آن را به اندازه1/8برابر ضخامت قطعه اصلی در نظر می گیرند که دارای ضخامت کمتری باشد.
پس از انتخاب قطر میخ پرچ بایستی قطعات اتصال را به نحوی سوراخ کرد که میخ پرچ به راحتی در داخل آنها قرار گیرد.برای این منظور قطر سوراخ را در پرچکاری سرد متناسب با قطر میخ پرچ به اندازه 0/1تا0/5 میلیمتر در پرچکاری گرم به اندازه 1میلیمتر بزرگتر از قطر اسمی میخ پرچ انتخاب می کنند.
پس از سوراخکاری ، طرفی از سوراخ قطعات اتصال را که ،در کنار سرهای میخ پرچ قرار می گیرند،بایستی پلیسه گیری کرده و در صورت لزوم خزینه کاری نمود.
انتخاب طول میخ پرچ ها به ضخامت قطعات اتصال ،فرم پرچ شده سر قفل کننده و نوع پرچکاری(سردیا گرم ) بستگی دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.