انواع شیرآلات و کاربرد آن ها
شیر ها از نظر کاربرد به سه دسته ،شیرهای برداشت(بهداشتی)،شیرهای مسیر و شیرهای کنترل تقسیم بندی می شوند.
شیرهای بهداشتی:
شیر ساده:
برای شستشو و برداشت آب روی لوازم بهداشتی نصب می شود و در مدل های شیر کرومه دنباله بلند ،شیر کرومه دنباله کوتاه ،شیر برنجی معمولی و شیر برنجی با سرشیلنگی می باشد.
شیر پیسوار:
آب در سیر پیسوار تحت زاویه 90 تغییر جهت می دهد این شیرها جریان آب را از شبکه اصلی لوله کشی به شیرهای سرویس بهداشتی وصل یا قطع می کندد.شیرهای پیسوار پلاستیکی نیز در بازار وجود دارند و در فلاش تانک ها،دستشویی ها و…به کار برده می شوند.وجود این شیرها،تعمیر و تعویض قطعات بهداشتی را ،بدون نیاز به بستن شیر فلکه اصلی ،برای ما امکان پذیر می نماید.
شیر مخلوط:
در انواع مختلف تو کاسه ،دیواری و تک پایه و اهرمی ساخته می شوند.نوع تو کاسه آن روی دستشویی یا ظرفشویی نصب می گرددو توسط شیر پیسوار به شبکه اصلی متصل می گردد و شیرهای دیواری مستقیما به سیستم لوله کشی متصل می گردند.در این شیرها ما می توانیم مقدار آب سرد و گرم را به دلخواه تنظیم نماییم و مصرف نماییم .برای صرفه جویی شیرهایی با چشم الکترونیکی نیز در بازار موجود می باشند .فاصله بین دو لوله آب سرد و گرم جهت نصب شیر مخلوط 16 الی 18 سانتی متر می باشد.
شی فشاری (فلاش ولو):
وسیله ای برای شستشوی کاسه تولت و تخلیه فاضلاب می باشد که حجم بسیار کوچکی را نسبت به فلاش تانک اشغال می نماید. مصرف آب این شیر در هر تخلیه حدود شش لیتر آب می باشد.
شیرهای مسیر:
شیر فلکه:این شیرها به دو دسته شیر کشویی (دروازه ای) و شیر واشری(بشقابی) تقسیم بندی می شوند.
شیر فلکه کشویی:با این شیرها می توان جریان را در مسیر قطع یا وصل نمود،ولی با آنها نمی توان مقدار دبی سیال را کنترل نمود .به طور کلی این شیرها به عنوان یک شیر قطع کننده شناخته می شوند و شامل :دروازه ،نشیمنگاه و بدنه می باشد.
هرگاه شیر فلکه را در جهت عقربه های ساعت بچرخانیم ،دروازه به روی نشیمنگاه می نشیند و شیر بسته می گردد. در بعضی مواقع قرار گرفتن شن و ماسه در محل نشیمنگاه باعث میی می گردد تا دروازه به طور کامل در محل قرار نگیرد و در نتیجه آببندی کامل انجام نپذیرد.
شیر فلکه واشری:این شیر در مسیر عبور سیال ،دو بار تغییر امتداد 90 ایجاد می نماید که همین امر باعث ایجاد مقاومت وافت فشار می گردد.از این رو،این شیرها علاوه بر قطع و وصل جریان برای تنظیم فشار و دبی نیز به کار برده می شوند.
در هنگام نصب،باید به جهت مسیر آن که با یک فلش، توسط کارخانه به روی آن درج شده است ،توجه نمود. دروازه و نشیمنگاه این نوع شیرها معمولا مخروطی هستند و شن و ماسه نم تواند بروی آنها قرار گیرد در نتیج آب بندی نیز به خوبی انجام می پذیرد .با نصب این شیرها به روی قسمت رانش پمپ های گریز از مرکز، می توان مقدار دبی پمپ را تنظیم نمود بعضی از این شیر فلکه ها دارای واشر لاستیکی هستند که این واشرها به مرور زمان کارایی خود را از دست می دهند.
شیرسماوری:
ساختمان این شیر شبیه شیر سماور می باشد. در میان پلاگ،مجرایی برای عبور سیال وجود دارد که با گردش 1/4 دور، کاملا باز و یا بسته می شود. این شیرها به علت اینکه سریع باز ویا بسته می شوند به شیرهای سریع باز شو معروف هستند و برای جاهایی که عملکرد سریع شیر مورد نیاز است ،نظیر خطوط گاز به کار می روند.
شیر فشار شکن:
شیر فشار شکن برای رساندن قشار به حد مجاز مصرف به کار می رود. از این شیر برای تاسیسات حرارتی که دارای مخزن انبساط بسته می باشد و همچنین روی لوله ورودی ساختمان،بعد از کنتور آب ،نصب می گردد تا فشار زیاد شبکه اصلی آب به سیستم لوله کشی ساختمان آسیب وارد نکند .
این شیرها دارای یک فنر و پیچ تنظیم کننده می باشند و بهتر است برای جلوگیری از ورود شن و ماسه و…به داخل شیر ، یک صافی نیز نصب گردد.
شیر بکطرفه (خودکار):
این شیر از برگشت جریلن در جهت عکس ،جلوگیری می نماید.در هنگام نصب باید به مسیر مشخص گردیده ،به روی شیر توجه نمود. شیر یکطرفه در انواع مختلف از جمله بادبزنی و سوپایی ساخته می شوند.جریان در شیر یکطرفه باذبزنی ،مستقیم بوده و از آن برای لوله کشی آب شهر بعد از کنتور و هنگام اتصال لوله آب سرد به مخازن آب گرم مصرفی ،مورد استفاده قرار می گیرد. و باید همیشه به صورت افقی نصب گردد.
جریان در شیر یکطرفه سوپایی ،دومرتبه تقییر امتداد می دهد و از این شیرها برای تاسیسات بخار استفاده می شود.
شیرهای کنترلی:
شیر اطمینان:
شیرهای اطمینان در دو نوع حساس در برابر فشار و شیرهای حساس در برابر دما و فشار ساخته می شوند.کار آآنها بدین شکل می باشد که اگر فشار یا دمای دستگاه از یک حد مجاز تعیین شده افزایش یابد ،این شیرها عمل می نمایند و با خارج کردن قسمتی از سیال ،قشار و دمای سیستم را پایین می آورند و از خطر انفجار جلوگیری می نمایند.
شیرهای حساس در برابر قشار اغلب بروی دیگ های بخار و مخازن تحت فشار و…نصب می گردند و شیرهای حساس در برابر دما و فشار بروی آبگرمکن و خازن آبگرمکن مصرفی نصب می شوند و دارای امنیت و ایمنی بیشتری می باشند.
شیر شناور:
از این شیر برای تنظیم سطح مایع در مخازن مثل منبع انبساط باز ،کولر آبی ،فلاش تانک و…استفاده می شود.موقعی که سطح آب پایین می آید ،شناور نیز در پایین قرار می گیرد و در نتیجه شیر مخلوط باز می شود و این ورود جریان ،ادامه می یابد تا وقتی که سطح آب به مقدار دلخواه برسد در این هنگام شناور که معمولا به صورت یک توپ پلاستیکی یا مسی می باشد به همرا آب بالا می آید و مسیر آب را می بندد.در صورتی که شناور سوراخ گردد،شیر شناور کارایی خود را از دست می دهد و منبع سرریز حواهد نمود که در این حالت باید شناور را تعویض کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.